In september 2023 vond het event “Campus Connect: Female founders embrace global ambition” plaats. Tijdens dit event, georganiseerd door RVO en Wageningen University & Research, gingen vrouwelijke ondernemers uit de agrofoodsector met elkaar in gesprek met Annelies Schenk als moderator

Een sector met veel potentieel

De Nederlandse agrofoodsector staat bekend om haar innovatie en productiviteit. De sector is van groot belang voor zowel de Nederlandse voedselvoorziening als de wereldwijde handel. De sector speelt een belangrijke rol in verbetering van de wereldwijde voedselkwaliteit- en zekerheid. Bijvoorbeeld door onze hightech tuinbouwkassen en de internationale samenwerkingsverbanden.

In 2021 droeg de Nederlandse tuinbouw in totaal € 24 miljard bij aan de agrofoodsector. Daarmee was het goed voor 2,8% van het nationale bbp. Als wereldwijd centrum voor handel in groenten, fruit en bloemen, blinkt Nederland uit in glastuinbouwtechnologie en vakkennis. Zo dragen Nederlandse zaadinnovaties bij aan een hogere opbrengst en weerbaarheid van gewassen. Dit zorgt wereldwijd voor een groenere toekomst voor onze groeiende wereldbevolking, met meer voedselzekerheid.

Vrouwelijke ondernemers aan het roer van de transitie

In Nederland is het aantal vrouwelijke ondernemers de afgelopen 10 jaar met meer dan 60% gestegen. In totaal zijn er nu meer dan 700.000 bedrijven onder leiding van vrouwen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijkt dat deze bedrijven veel waarde hechten aan maatschappelijke impact. Ze voldoen dan ook aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Toch ervaren vrouwelijke ondernemers nog steeds uitdagingen op het gebied van financiering. Minder dan 3% van het durfkapitaal gaat naar vrouwelijke ondernemers.

Vaak blijkt echter dat vrouwelijke ondernemers een frisse blik, innovatieve ideeën en een onvermoeibare inzet voor een duurzame toekomst met zich meebrengen. Dit is van bijzonder grote waarde voor de agrofoodsector.

Van alle Nederlandse vrouwelijke ondernemers is 5,4% actief in de agrofoodsector. Van alle internationaal actieve vrouwelijke ondernemers is 10,6% actief in de agrofoodsector. Ter vergelijking: 4,1% van de Nederlandse mannelijke ondernemers is actief in de agrofoodsector. Voor internationaal actieve mannelijke ondernemers ligt dit aandeel op 5,5%.

Duurzame pioniers: vrouwen nemen het voortouw in landbouwinnovatie (rvo.nl)